Hyvät puolet
1. Gerbiilit ovat suloisia ja puuhakkaita ja niiden touhuja terraariossa on mukava seurata
Silloin kun gerbiilit ovat hereillä, niin ne ovat ihanan touhukkaita ja olenkin joskus kuvannut, että terraario on tuolloin kuin "elävä taulu", josta voi mielenkiinnolla seurata gerbiileiden puuhia.
2. Gerbiileitä voi pitää kädessä/sylissä
Akvaariokalojen tapaan gerbiileiden puuhia voi seurata lasin läpi, mutta lisäksi niihin saa henkilökohtaisemman kontaktin, koska niitä voi pitää kädessä ja sylissä.
3. Gerbiilit valvovat myös päivällä
Gerbiilit eivät ole (ainoastaan) yöeläimiä, vaan ne valvovat myös päivälläkin. Niinpä niistä on seuraa silloin, kun itsekin on hereillä.
4. Gerbiilit sopivat osaan allergiaperheistä
Tietenkin myös gerbiileille ja esimerkiksi niiden kuivikkeille voi olla allerginen. Olen lukenut kuitenkin myös positiivisia kokemuksia siitä, kuinka gerbiilit ovat sopineet allergiakodin lemmikeiksi, vaikka muut lajit eivät ole sopineet. Meillä on tästä kokemusta myös omassa perheessä. Mieheni, joka on allerginen monille lemmikeille ei saa gerbiileistä mitään oireita.
5. Gerbiilit ovat helppohoitoisia lemmikkejä
Monia erilaisia lemmikkejä aiemmin omistaneena koen gerbiilit hyvinkin helppohoitoisiksi. Kiireisinä päivinä niille riittää hoidoksi vesipullon tarkistus, ruoan lisääminen kuppiin ja jonkin virikkeen, kuten heinän/oksan/pahvin lisääminen terraarioon (ja toki siinä samalla yleissilmäys, että gerbiilit voivat hyvin). Gerbiilit pärjäävät keskenään joskus vaikkapa yön yli kotona, jos itsellä on jokin lyhyt reissu/meno. Yhden terraarion siivoukseenkaan ei kovin kauan aikaa mene, sillä se tehdään vain noin kerran kuussa.
Sanomattakin tietenkin on selvää, että niin gerbiileitä kuin yhtään mitään muutakaan lemmikkiä ei pidä ottaa, jos ei ole aikaa, jaksamista ja kiinnostusta hoitamiseen ja lemmikin kanssa olemiseen, mutta siis verrattaen yleiseen linjaan gerbiileiden kanssa pääsee helpolla.
6. Gerbiilit eivät sotke koko kotia, vaan mylläävät ainostaan omassa terraariossaan.
Toki varsinkin purujen vaihdon yhteydessä ilmaan nousee pölyä ja kodin siivous on tärkeää, mutta pääasiassa purut pysyvät hyvin terraariossa lasiseinien sisäpuolella ja kodin kaikki muut tilat siisteinä ja ehjinä.
Haasteita
1. Gerbiili ei kesyynny toivotulla tavalla
Uudelle gerbiilin omistajalle voi olla pettymys, jos omat gerbiilit eivät heti uskaltaudukaan tulemaan oma-aloitteisesti kädelle. Päin vastoin ne saattavat jopa juosta karkuun terraariossa ja piiloutua pesäkoloihin ja puruihin omistajaansa. Myös kädellä/käsissä ollessaan gerbiili saattaa olla kovastikin vilkas ja tuntua hankalasti käsiteltävissä olevalta (jos kyseessä on ihan tuore gerbiilin omistaja). Joskus tarvitaankin aikaa ja kärsivällisyyttä, että omista gerbiileistä saa toivomallaan tavalla käsikesyjä ja että niitä osaa käsitellä riittävän varmoin ja rauhallisin ottein.
Vaikka gerbiili onkin lemmikki, jota voi pitää kädessä ja sylissä ja josta on seuraa ja iloa omistajalleen, niin rauhallista ja paikallaan kököttelevää sylilemmikkiä etsivälle jokin muu laji voisi olla parempi.
2. Gerbiilit tappelevat
Gerbiilit ovat laumaeläimiä ja niitä pitäisi olla laumassa aina vähintäänkin kaksi. Ne eivät ole yksineläjiä. Toisaalta tämä ominaisuus tekee gerbiileistä hyvin hauskoja lemmikkejä, mutta sillä on myös varjopuolensa. Gerbiilit saattavat nimittäin joskus alkaa selvittelemään lauman arvojärjestystä tappelemalla. Mitä enemmän gerbiileitä laumassa on (varsinkin saman ikäisiä), sen suuremmaksi riski riidoille nousee. Tappelu voi pahimmillaan johtaa gerbiilin/gerbiileiden pahaan loukkaantumiseen tai jopa kuolemaan. Pahan riidan seurauksena aikaisemmin pitkäänkin sovussa asunut gerbiililauma voidaan joutua erottamaan. Tämä tarkoittaa tietenkin toista terraariota ja yksin jäävälle/jääville uuden kaverin hommaamista, joko omistajan itsensä luona tai sitten uudessa kodissa.
3. Gerbiili jää yksin
Tappelun tai laumakaverin kuoleman seurauksena gerbiili voi jäädä yksin. Ellei gerbiili ole kovasti iäkäs (jolloin on odotettavaa ettei se itsekään elä enää kauan), niin sille kuuluisi hommata uusi kaveri/kaverit luovutusikäisistä poikasista. Tässä kohdin gerbiilin omistajan pähkäiltäväksi jääkin, että haluaako hän jatkaa tulevaisuudessakin gerbiiliharrastusta ottamalla taas uusia luovutusikäisiä poikasia vai yrittääkö etsiä jostain muualta yksin jääneelle gerbiilille uusi koti, jossa olisi sille uusi/uudet laumakaverit.
4. Gerbiili joutuu tapaturmaan
Gerbiili voi loukkaantua tapaturmaisesti, esimerkiksi jos se pääsee karkuun terraariostaan ja/tai kodin muiden lemmikkien toimesta. Tärkeää onkin, että terraariossa on niin tukeva kansi, etteivät gerbiilit pääse sieltä karkaamaan ja että kodin muiden lemmikkien pääsy gerbiileiden luokse estetään suunnitelmallisesti ja huolellisesti.
5. Gerbiili sairastuu
Gerbiili voi tietenkin sairastua siinä missä kaikki muutkin lemmikkieläimet. Tällöin se tarvitsee asiantuntevaa apua ja hoitoa. Pahan sairauden kohdatessa gerbiilin omistaja voi joutua myös hankalan ja surullisen päätöksen eteen siitä, lopettaako eläinlääkärin toimesta gerbiilin elämä. Nämä ovat aina vaikeita, mutta kuitenkin vastuullisen ja eläimestään välittävän lemmikinomistajan päätöksiä, jotka joskus on vain pakko tehdä, niin ikävää kuin se onkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti