Tietoa gerbiileitä harkitseville

Olen koonnut tähän osioon gerbiileitä meiltä harkitseville/ostaville tiivistetysti hoito-ohjeita.

 Gerbiilit pitävät hyvinä tunneleiden tekijöinä runsaasta purumäärästä terraariossa.


Hoito-ohjeita:


Gerbiilit ovat laumaeläimiä. Lauman jäsenet tulee olla samaa sukupuolta. Laumaan suositan enintään kahta saman ikäistä gerbiiliä lauman ristiriitojen riskin minimoimiseksi. Mitä enemmän laumassa on gerbiileitä, varsinkin saman ikäisiä, niin sitä suuremmaksi kasvaa tappeluiden mahdollisuus. Hyvä ja toimiva kokoonpano on kaksi gerbiiliä. Jos haluaa kolmen gerbiilin lauman, niin vähintään yhden tulisi olla eri ikäinen (esim. emä ja kaksi tytärtä tai aikuinen uros + kaksi urospoikasta).

Gerbiilit tarvitsevat asunnokseen terraarion/vanhan akvaarion, jossa on tiheäsilmäinen (silmäkoko noin 0,5 cm) metallinen verkkokatto, jonka reunoissa on puurimakehykset. Kannen tulee olla tukeva ja ilmanvaihdon hyvä. Kahdelle gerbiilille suositan itse minimissään 80x40x40cm kokoista terraariota ja kolmelle gerbiilille 100x40x40. Toki isompikin saa olla. Häkki tai häkkiyläosainen terraario ei ole gerbiileille sopiva asunto.

Terraarion sisustukseen sopivia tarvikkeita ovat esimerkiksi puumökit, kookoksen kuoret ja puutunnelit. Lisäksi gerbiilit tarvitsevat juomapullon. Terraarioon tulee kuivikkeeksi runsaasti Kutterin purua. Pesään pehmikkeeksi wc-paperia.

Terraarioon ei kuulu muoviset tavarat eikä juoksupyörä.

Ruoaksi suositan Rapunzel GerbiiliMixiä (ilman pellettiä), jota tulisi olla jatkuvasti tarjolla. (voi tilata netin kautta: http://www.rapunzelin.net/rehut1.php ). Lisäksi voi antaa vaihtelevasti esimerkiksi kasviksia/hedelmiä/marjoja (kuten kurkkua, porkkanaa, salaatinlehtiä, tomaattia, banaania, mansikkaa, mustikkaa), pähkinöitä, auringonkukan siemeniä. Gerbiileillä tulee olla jatkuvasti tarjolla raikasta vettä. Tarkistathan juomapullon toimivuuden päivittäin!

Virikkeeksi/jyrsittäväksi gerbiileille sopii tyhjät wc-paperirullat, talouspaperirullat, tyhjät puhtaat pahvilaatikot, oksat ja kuivattu heinä. Ulkoa tuodut oksat tulee pitää uunissa 200 asteessa noin 10 min (riippuu oksien paksuudesta). Käytä vain myrkyttömiä lehtipuiden oksia.

Terraario tulee siivota noin 4 viikon välein (vaihtelee hieman riippuen gerbiileiden määrästä, purun määrästä, terraarion koosta ja annettavan pahvin määrästä). Ohjeeni terraarion siivoukseen löytyy täältä: Terraarion siivous ja sisustus.

Gerbiilit tykkäävät runsaasta purumäärästä terraariossa, jotta ne voivat kaivaa tunneleita ja tehdä käytäviä. Suositus on vähintään noin 20 cm. Poikasille suositan kuitenkin vähäisempää purumäärää, jotta niitä olisi helpompi käsitellä eivätkä ne pääsisi syvälle puruihin piiloutumaan.

Gerbiilit pitävät hiekassa kylpemisestä. Sopiva kylpyhiekka on chinchillan hiekka. Hiekkaa voi laittaa esimerkiksi matalahkoon saviruukkuun ja nostaa ruukun hetkeksi terraarioon kylpemistä varten esimerkiksi 1-2 kertaa viikossa.

Gerbiilin poikaset totutetaan meillä käden pitämiseen terraariossa, kädessä/sylissä olemiseen ja käsittelyyn. Uudessa kodissa gerbiileiden käsittelyä kannattaa jatkaa säännöllisesti. Näin omista lemmikeistä saa mahdollisimman käsikesyjä. Käsittelyohjeitani löytyy täältä: Gerbiileiden käsittely.

Gerbiileiden juoksuttaminen terraarion ulkopuolella ei ole välttämätöntä, vaan tärkeämpää on terraarion koko ja virikkeet siellä. Jos gerbiileitä haluaa juoksuttaa terraarion ulkopuolella, niin suositan juoksutusaitausta, jollaisen saa ostettua esimerkiksi lemmikkitarvikekaupasta. Juoksutusaitauksessa olevia gerbiileitä tulee vahtia jatkuvasti.
 
Sairas gerbiili tulee viedä eläinlääkäriin. Huomioithan kuluja arvioidessasi, että eläinlääkärikäynti maksaa yleensä huomattavasti enemmän kuin itse gerbiilin ostohinta on ollut. Muita kuluja ovat muun muassa terraario kalusteineen ja juomapulloineen, kuivikkeet ja ruoat. Vaikka gerbiilit ovat verrattain edullisia pitää (vaikkapa koiraan verrattuna), niin myös niiden kanssa tulee osata varautua erilaisiin kuluihin.

Kuljetuksia varten gerbiilit tarvitsevat kuljetusboksin.

Lisää hyviä ohjeita löytyy esimerkiksi kirjasta Gerbiilifakta (kirjoittaja Minttu Vettenterä) ja Suomen Gerbiiliyhdistyksen sivulta. Tutustuthan jo ennen gerbiileiden hankintaa huolellisesti niiden hoitoon sekä myös mahdollisiin eteen tuleviin haasteisiin. Esimerkkejä haasteista löydät täältä:
Gerbiilit lemmikkinä: hyviä puolia ja haasteita. 

Suomen Gerbiiliyhdistys ry (SGY) on yhdistys, jonka tarkoituksena on gerbiili-, hyppymyyrä- ja degutietouden sekä harrastuksen ylläpitäminen ja kehittäminen sekä alaistensa lajien terveyden ja hyvinvoinnin vaaliminen. Jäseneksi liittymällä saa muun muassa kaksi kertaa vuodessa ilmestyvän Aavikkorumpu -jäsenlehden. Muut jäsenedut ja jäseneksi liittymislomake löytyy täältä: Liity jäseneksi.